De groothandel voor de opticien Gratis verzending binnen Nederland en Belgie Contact: +32 (0)15 79 50 30 / info@optiplusbelgium.be Volg ons op Facebook Volg ons op Instagram

Menu

Vergroot het zelfvertrouwen van brildragende kinderen

DSC_9920.jpg

vergroot het zelfvertrouwen van kids

Steeds meer kinderen hebben een bril nodig

Op dit moment heeft ongeveer 1 op de 10 kinderen van 10 jaar in Nederland een bril (CBS) en de verwachting is dat dit komende jaren gaat toenemen. 
Voor de opticien is het (bijna) dagelijkse kost om een kind van een mooie bril te voorzien, maar voor het kind zelf kan dit erg spannend zijn. Vooral angst over de reactie van andere kinderen en het ‘zich anders voelen’ spelen een grote rol bij kinderen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat kinderen zich goed en zelfverzekerd voelen met hun nieuwe aanwinst op hun neus?

Onzekerheid bij kinderen die niet goed zien

Kinderen die al langere tijd (onopgemerkt) niet goed zien, kunnen emotioneel en sociaal hier problemen van ondervinden. Een kind dat bijziend is, kan hier heel onzeker van worden: het kan niet goed meedoen met sporten, herkent vriendjes niet op straat en veel activiteiten zijn spannend als je niet goed kunt zien. Het kind kan zich geïsoleerd gaan voelen en faalangst ontwikkelen. Door het niet goed kunnen lezen van het digibord en lesmateriaal, kan bovendien een leerachterstand opgelopen worden. Dit bevestigt het gevoel van het kind ‘nergens goed in te zijn’. Gelukkig is dit op lang niet alle kinderen van toepassing! Maar feit is wel dat slecht zicht een negatieve invloed kan hebben op het zelfvertrouwen van een kind. Als vervolgens de oogafwijking wordt geconstateerd en er een bril wordt aangemeten, is het kind al gevoeliger voor negatieve feedback.

Tip voor opticiens bij jonge klanten

De belangrijkste tip is: praat met de ouders over hun houding tegenover de bril. Als de ouders positief en luchtig zijn over het bril-dragen van hun kroost, dan maakt dit het voor het kind al veel makkelijker (of gewoon helemaal geen issue). Stimuleer de ouders om het kind zelf een keuze te laten maken tussen de brillen (desnoods uit een voorselectie) en maak bij weerstand van het kind afspraken wanneer de bril wel/niet wordt gedragen. Vanzelfsprekend helpt een open, positieve en vriendelijke houding tegenover het kind enorm om het kopen van een bril een positieve ervaring te laten zijn. We hebben vier tips voor ouders voor je op een rijtje gezet die je kunt delen via social media, op je website, in een flyer of die je in het contact met de ouders naar voren kunt brengen. Je kunt als het marketingmateriaal direct downloaden uit de app Embrosa Pics

Tip voor de ouders

  • Laat je kind zelf oordelen

Geef niet direct jouw mening of advies maar vraag je kind om zijn/haar bevindingen. Bijvoorbeeld: wat vind je mooi aan deze bril? Wat vind je van de kleuren? Hoe vind je dat de bril bij je gezicht past? Hiermee geef je je kind het vertrouwen dat het eigen oordeel goed is. Door je kind zelf te laten praten over de bril, vergroot je het vertrouwen dat de bril bij hem/haar past. Geef je kind ook de ruimte om zelf de bril uit te zoeken waar het zich het prettigst bij voelt.

  • Jij bent het voorbeeld!
    De belangrijkste tip van allemaal: als jij (onbedoeld) negatief bent over het bril-dragen van je kind, dan neemt het dit over. Dit begint met het zelf kunnen loslaten van jouw gevoelens over het feit dat je kind een bril draagt. Probeer er een feestje van te maken door je samen met je kind je te oriënteren op de nieuwe bril. Kijk samen op internet naar mooie brillen, gebruik Pinterest en Instagram voor inspiratie welke bril mooi zal staan. Jongere kinderen kun je een zelfportret laten tekenen met een bril naar eigen ontwerp.  

Probeer er een feestje van te maken door je samen met je kind je te oriënteren op de nieuwe bril! Er zijn online zoveel leuke en mooie foto's en filmpjes te vinden.

  • Kies voor een bril die past bij de levensstijl van je kind
    Is je kind een wildebras, speelt het graag buiten of staat sport regelmatig op het programma? Kies dan voor een montuur dat tegen een stootje kan. Je wilt niet dat je kind zich geremd en beperkt voelt door zijn bril in datgene dat hij/zij het liefste doet! Je kind moet kunnen sporten, spelen en stoeien zonder zich druk te maken over zijn/haar bril. Voor kinderen die minder actief zijn maar wel af en toe sporten, is het goed om tijdens het sporten een sportbril te dragen. Dit is niet alleen comfortabeler maar ook veiliger!      

Download het artikel in PDF of hieronder in jpg: 

<< terug

Top