De groothandel voor de opticien Gratis verzending binnen Nederland en Belgie Contact: +32 (0)15 79 50 30 / info@optiplus.nl

Menu

Een verrekijker: waar begin je?

Kite Optics BB - Ekkow Photography -23 x.jpg

Bron: de Vogelbescherming

Of je nou wil starten met vogelspotten, binnenkort op safari gaat of graag zeehondjes in het water van dichtbij zou willen zien – dan heb je vast weleens nagedacht over een verrekijker. Maar na één google search zie je door de bomen het bos niet meer. Waar moet je beginnen?

Vooropgesteld is het advies van een kenner/specialist aan te raden. Maar inlezen in de opties kan geen kwaad. Om je wensen helder te krijgen kan je jezelf de volgende vragen stellen:

  1. Wat is je budget?
    Bepaal vooraf je budget. Zoals je misschien wel hebt gezien kunnen prijzen van verrekijkers oplopen tot in de duizenden euro’s. Voor een beginner kan je prima beginnen met een verrekijker uit het lagere segment om te zien of het daadwerkelijk iets voor jou is.

  2. Welke vergroting zoek je?
    Dit geeft aan hoe dichtbij je het beeld door de verrekijker ziet. Hoe hoger de vergroting, hoe dichterbij het beeld. Maar bij een hogere vergroting ervaar je aan de andere kant ook minder stabiliteit in je beeld, wat kan resulteren in minder kijkcomfort. De meeste kijkers hebben een vergroting van 8x of 10x. Twijfel je? Kies dan voor een vergroting van 8x voor een stabieler beeld. Wordt de vergroting hoger, dan is een kijker met stabilisator aan te raden of kom je uit bij een telescoop.

  3. Ligt je voorkeur bij een compacte kijker?KO_FALCO_SD
    Hoe compacter de kijker, hoe smaller de het gezichtsveld. Maar ook: hoe lichter en makkelijker mee te nemen. Des te groter de kijker, des te breder het gezichtsveld (maar dus ook wat minder handzaam). Elk voordeel heeft z’n nadeel, zullen we maar zeggen. Ben je in de mogelijkheid om de verrekijker vast te houden en uit te proberen? Doen!

  4. Ben je brildragend?
    Let dan even goed op of de verrekijker ook te gebruiken is in combinatie met een bril, gelukkig blijkt dat vaak geen probleem! Meestal kan je de oogschelpen indraaien/-klappen waardoor je de bril op kan houden. Maar soms is het niet eens nodig om je bril op te houden en zie je door de kijker (na afstelling) al goed! Ook hebben veel verrekijkers dioptrie correctie, deze ligt wel vaak tussen de -3 en +3. Zo kan je je bril afzetten en comfortabeler door de verrekijker kijken (tip: doe je bril aan een brillenkoortje! Zo kan je deze gemakkelijk afzetten zonder het risico dat je hem ergens laat liggen). Controleer de mogelijkheden voor aanschaf!

    Kite Falco - Ekkow Photography 19
  5. Heb je nog andere specifieke wensen?
    Er zijn ontzettend veel functies die je verder kan overwegen. Bijvoorbeeld de mate van waterdichtheid, anti-condens eigenschappen of een specifieke pupiluittrede wanneer je in een donkerdere omgeving gaat spotten. Bedenk goed of dit ook echt waard is voor je eerste kijker. Hoogstwaarschijnlijk haal je als beginner al veel plezier uit een allround instapmodel. Voor je het weet heb je na intensief gebruik alweer nieuwe wensen voor de volgende verrekijker...

De benoemde vragen kunnen je helpen om je wensen op een rijtje te krijgen. Bespreek deze punten met een specialist/kenner en we weten zeker dat je ontzettend veel plezier van je eerste verrekijker zal hebben!

Voor meer informatie voorafgaand aan de aanschaf van een verrekijker raden we je ook aan om het volgende artikel door de Vogelbescherming en expert Martien Hierck te lezen: https://vogelbeschermingshop.nl/informatiepagina-verrekijkers

Top